Računalniške novice

Vse kar vas zanima v zvezi z računalništvom

Novica1

Operacijski sistem Windows 7 je bil za mnoge eden najboljših sistemov podjetja Microsoft za osebne računalnike, pa čeprav ta že več let ni bil več kos sodobnim izzivom. Ker pa pri računalniškem gigantu niso želeli ponoviti napake kot z operacijskim sistemom Windows XP, so mu po desetih letih dokončno odrekli uradno podporo. Uporabniki zastarelega sistema so namreč ostali brez varnostnih popravkov, saj je bila brezplačna podpora za operacijski sistem Windows 7 14. januarja dokončno odpravljena. Za podjetja, ki želijo obdržati operacijski sistem Windows 7 tudi v letu 2020 in dlje, pa je na voljo plačljiva podpora. Z njo bodo lahko podaljšali življenje zastarelemu operacijskemu sistemu vse do leta 2023, po tem datumu pa bodo vsi osebni računalniški sistemi ostali brez varnostnih popravkov.

Ker pa so pri podjetju Google prepričani, da bodo mnogi uporabniki kljub ukinitvi podpore še vedno uporabljali operacijski sistem Windows 7, so sprejeli odločitev, da mu podaljšajo podporo in sicer za spletni brskalnik Chrome. Ta naj bi bil uradno podprt do 15. julija leta 2021, kar pomeni, da bodo uporabniki varni vsaj pri deskanju po svetovnem spletu. Trenutno še ni znano, ali bodo operacijskemu sistemu Windows 7 podporo zagotovili tudi ostali vodilni ponudniki spletnih brskalnikov, kot sta na primer Firefox in Opera.

Čeprav bodo spletni brisalniki za Windows 7 še vedno prejemali popravke, uporabnikom svetujemo, da ga čimprej zamenjajo za novejši operacijski sistem. Tu imamo seveda v mislih predvsem operacijski sistem Windows 10, ki ga trenutno uporablja kar 54,3 odstotkov uporabnikov širom sveta. Na tretjem mestu pa najdemo Applov operacijski sistem MacOS 10.14, ki trenutno obvladuje 5,11 odstotkov svetovnega trga.


include('footer.php');